• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

De verschillende kwaliteiten uitgelegd

Geen producten gevonden...

De verschillende kwaliteiten uitgelegd

De herkomst van leer

Hoe weet je nu of je met een goede kwaliteit leren riem te maken hebt? Daarvoor zou je iets meer moeten weten over de herkomst van leer. Leer is een natuurproduct, gemaakt van de huid van een dier. Al onze riemen bestaan uit echt rundsleer. Deze huid is 4 tot 6 mm dik. De huid bestaat uit 3 lagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

Op zijn beurt bestaat de lederhuid ook uit 3 lagen. Namelijk de nerflaag, de middelste laag en een onderlaag. Deze lagen gaan geleidelijk in elkaar over. Je kunt ze met het blote oog dus niet van elkaar onderscheiden. Alleen de nerflaag is goed waarneembaar. Je kunt hem herkennen aan de nerven (ook wel grein genoemd) die door de haarwortels ontstaan zijn.

De huid van een dier bestaat voornamelijk uit keratine. Keratine is een eiwitstof, deze stof zit ook in haren. De grootste dichtheid bevindt zich in de nerflaag, de middelste laag en de onderlaag bevatten minder keratine. De vezels zitten hier wat losser. De nerflaag is leder van wat lagere kwaliteit. Vaak wordt deze op de markt gebracht met een dunne afwerklaag, zodat hij er uit ziet als echt leder. Van deze kwaliteit vind u geen riemen op www.riemen.nl .

Uiteraard verschilt de dikte van een huid over het hele lichaam. De huid is op de buik niet even dik als op de kop van een dier. Bij het verwerken van leer is het belangrijk dat de huid gelijk van dikte is. Daarom wordt de huid gesplitst in 3 delen. De minimale dikte voor de bovenhuid is 0,9 cm. De tussenlaag, het splitleder. Deze kwaliteit laten wij looien in Nederland. Deze riemen hebben een dikte van 2.5 tot 3mm dik en gaan bij intensief dragen ongeveer 2 jaar mee. Veelal kiezen wij bij www.riemen.nl deze kwaliteit in combinatie met de modekleuren zodat u regelmatig kan wisselen. Deze riemen hebben een vriendelijkere prijs dan de Italiaans vol nerf riemen die een leven lang meegaan en met de jaren alleen maar mooier worden.

 

Wanneer is de riem van goede kwaliteit leer?

Hoe weet je of je te maken hebt met een goede kwaliteit riem?  De riem moet soepel in de hand liggen, de achterkant moet ook zichtbaar van leer zijn. De riem moet redelijk makkelijk terug buigen als je hem zelf buigt. Na een tijdje dragen mag hij geen scheurtjes vertonen. Als je je riem regelmatig insmeert met een kleurloze ledervet, zal hij langer meegaan.

De kwaliteit van leer is ook afhankelijk van het dier, het voedsel dat hij gegeten heeft, de omgeving waar hij gewoond heeft en zijn leeftijd. En natuurlijk van de vakmanschap van de looierij.

Een groot gedeelte van de collectie op www.riemen.nl zijn van Toscaans leer dat behoort tot de beste leersoorten in de wereld. Geroemd om zijn natuurlijke uitstraling. De riemen Italiaanse vol nerf riemen worden op natuurlijke wijze gelooid en geverfd, voor een op en top natuurlijke uitstraling. Deze manier van verven is ook nog eens veel minder belastend voor het milieu. Reden te meer om eens te investeren in een Italiaanse vol nerf riem.